FNRS proevendagen

Dressuur is de basis van alle andere opleidingen. Zonder dressuur ontwikkel je bijvoorbeeld geen balans wat je nodig hebt voor het rijden van vaardigheidsproeven en springproeven. In deze opleiding werk je ook aan je houding en zit. Als je proeven gaat rijden, kun je beginnen met de F Proeven. Tijdens de lessen en naar de wedstrijden toe worden proeven, of onderdelen daaruit geoefend. Vraag het gerust aan je instructeur als je ergens moeite mee hebt. Zij kunnen je verder op weg helpen. 

Er zijn verschillende niveaus als het om dressuurrijden gaat. De F Proeven zijn opgebouwd vanaf F1 tot en met F20, waarin de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt. Je kunt zien wat je niveau is door het rijden van deze proeven, waarbij je door een deskundige jury wordt beoordeeld. Bij de FNRS Proeven wordt de ruiter beoordeeld, niet de ruiter en het paard als combinatie. Als manegeruiter heb je tenslotte niet de kans om je als combinatie te ontwikkelen met een bepaald paard. Zo weet je zeker dat jouw proef op de juiste manier gejureerd wordt.


De wedstrijd
Om mee te doen aan de FNRS wedstrijden heb je een ruiterpaspoort nodig. Die heb je gekregen toen je je lesovereenkomst hebt ingevuld. Deze moet je altijd inleveren bij het secretariaat op de dag van de wedstrijd. Daar moet je je melden en het inschrijfgeld betalen. Inschrijven voor deze wedstrijden kun je doen op het prikbord in de kantine. Je vult je naam in en het paard of de pony waar je graag op wil rijden. In overleg met de instructie wordt de eerste keer ook de klasse bepaalt waar in je begint. Als je galop nog lastig vindt kun je beginnen in de F1, want daar zitten geen galoponderdelen in.
 
Er zijn regels voor de kleding die je tijdens de wedstrijd moet dragen. Dit zijn de regels:
- rijlaarzen of joppers met gladlederen mini-chaps
- een witte of beige rijbroek
- een witte blouse met daarop een rijjasje met plastron en speld of een zwarte bodywarmer
- witte handschoenen 

De ringmeester heeft een startlijst en geeft op tijd aan wanneer je aan de beurt bent. Meestal is er wel een instructeur aanwezig tijdens de proevendagen, maar dat lukt niet altijd. Je zult daarom zelf voor een voorlezer moeten zorgen. Soms kan de ringmeester helpen, of iemand anders met meer ervaring. Durf gerust om hulp te vragen!

Proeven en promotiepunten
Van de proeven zijn 2 versies, een A en een B versie. We rijden deze meestal om en om. Op de website en de startlijst vind je terug welke proef er wordt gereden. De proeven kun je hier downloaden. Ze staan ook in het nieuwe KNHS/FNRS proevenboekje. Deze zijn te koop bij vrijwel alle ruitersportzaken. 

Het resultaat van de proef die je rijdt, wordt genoteerd op een protocol dat je mee naar huis kunt nemen. Zo kun je naderhand terug lezen wat de jury van je proef vond en waarom je bepaalde punten hebt behaald. Zorg er altijd voor dat je je FNRS Ruiterpaspoort bij je hebt als je een proef gaat rijden. Als je gemiddeld minimaal een 6 scoort per onderdeel, verdien je namelijk een promotiepunt. Een promotiepunt wordt in het ruiterpaspoort afgestempeld. Zo kun je jouw vorderingen bijhouden en weet je wanneer je mag deelnemen aan een moeilijkere proef. Bij de F proeven is 210 punten en meer een promotiepunt.
Bij de F1 en F2 is 1 promotiepunt nodig om door te mogen naar een volgende klasse.
Bij de F3 t/m F8 mag je over bij  2 promotiepunten en bij 5 punten moet je over naar een hogere klasse.
Bij de F9 t/m F 20 mag je over bij 3 promotiepunten en je moet bij 5 over.
Overleg met je instructeur op welk niveau je moet beginnen. Dat is meestal een oneven klasse, dan hoef je niet meteen theorieexamen te doen. Als je eenmaal in een klasse bent begonnen mag je niet meer terug naar een lagere klasse en als je naar een hogere klasse wilt moet je het vereiste aantal promotiepunten halen.

Theorie
Bij de even F proeven (F2, 4, 6, 8 en 10) moet je ook een theorieexamen afleggen. Je mag daarin maximaal 3 fouten maken. Bij voldoende resultaat voor het theorie-examen en voldoende promotiepunten, ontvang je een diploma en mag je door naar een hogere klasse. 
Geef bij de inschrijving aan als je theorie-examen wilt doen, dan zorgt de manege ervoor dat alles klaar ligt op de wedstrijddag. Op de dag zelf is dit niet mogelijk, je moet het vooraf aangeven. Je meldt je bij het secretariaat om je examen te maken en krijgt dezelfde dag nog de uitslag. Het diploma volgt later. Om je voor te bereiden op het theorie-examen kun je het boek 'Leer paardrijden met plezier' aanschaffen. Wil je daar meer over weten, klik dan hier. 

Wil je meer weten over de FNRS, klik dan hier om naar de website te gaan.